Nieuws week 15

* Trucknieuws in het kort

* Trailernieuws
* FleetRepair start totaalconcept voor truckschadeherstel
* Stijging in registraties Euro VI-voertuigen

 

Trucknieuws in het kort

Primeurs van truckfabrikanten tijdens Carrosserie Vakdagen Hardenberg

De Carrosserie Vakdagen in Hardenberg van 9 tot en met 11 april heeft twee wereldprimeurs: de Volvo FM en de Scania Streamliner. Ook staat er het volledige MAN-truckgamma met Euro 6, waarbij de nieuwe MAN TGL zijn nationale première beleeft. Verder staan er de MB Antos en Actros in Euro 6 uitvoering. Dan ontbreekt eigenlijk nog de recent gepresenteerde MB Antego. En uiteraard de vorige week van de band gerolde DAF XF. Toch nog meer verrassingen?

Deelnemerslijst en plattegrond

 

Daf toont nieuwe LF en CF op CV Show 2013

Een dag voorafgaande aan de Commercial Vehicle Show in Birmingham gaf DAF een preview van de nieuwe Euro-6 LF en CF-modellen. Beide modellen completeren DAF’s Euro 6-serie, waarvan de XF vorig jaar in Hannover al werd getoond. De nieuwe LF (7,5 – 18 ton) en CF (18 – 44 ton) zijn uitgerust met de vernieuwde motorenreeks, met inbegrip van de  PX-5, PX-7, MX-11 en MX-13.

Motor LF CF
PX-5 (150, 180, 210 pk) X
PX-7 (220, 250, 280, 320 pk) X X
MX-11 (290, 330, 370 pk) X
MX-11 (400, 440 pk) X
MX-13  (410, 460, 510 pk) X

De nieuwe CF Euro 6 met MX-13 motor rolt vanaf juni van de productieband, in het najaar gevolgd door de versies met MX-11-motor. Begin 2014 wordt aan het CF-programma vervolgens een uitvoering met de PX-7-motor toegevoegd. De nieuwe LF Euro 6 gaat in november 2013 in productie.

Meer informatie: www.daf.nl en Nieuwe XF

 

Scania Meppel breidt uit

De capaciteit van de spuiterij van vrachtwagenfabrikant Scania in Meppel wordt binnen tien jaar verdubbeld. Daarvoor wordt een nieuwe hal gebouwd. Dat meldde manager Erik de Gilde van de Meppeler vestiging afgelopen week zijn personeel. Dat kwam bijeen omdat precies zes jaar na de opening het 500-duizendste rek met onderdelen de spuiterij verliet. In totaal worden 4.000 onderdelen per dag gespoten voor alle Scania-fabrieken in Europa. Dat gebeurt met zo’n 220 werknemers. Volgens De Gilde trekt de markt weer aan en lijkt de crisis in de vrachtwagenbranche bijna voorbij.

Bron: RTV Drenthe

Trailernieuws

Schmitz Cargobull 400.000-ste Rotos-as geproduceerd

Acht jaar na de lancering van de eigen Rotos-traileras heeft Schmitz Cargobull meer dan 400.000 stuks geproduceerd. Sinds de introductie in 2005 had men in 2010 al een aantal van 250.000 stuks gemeld. In dat jaar produceerde Schmitz Cargobull circa 71.000 Rotos-assen. Deze as wordt in circa 70 procent van de gevallen voor de eigen trailerproducten ingezet.  De productie vindt in Altenberge – Duitsland plaats. Tijdens de IAA 2012 werd ook een de gestuurde naloopas getoond.

 

Ook CIMC Vehicle Group doet in 2012 stap terug

Niet alleen de wereldeconomie, maar ook de vertraging in de Chinese binnenlandse economie hebben het resultaat van het CIMC concern in 2012 in negatieve zin beïnvloed. Vooral de logistieke divisies voor containers en voertuigen ondervonden de gevolgen: volumes en prijzen daalden.

CIMC Vehicle Group

De neerwaartse trend in de voertuigindustrie vanaf 2011 zette door en daalde met 20%. Op de binnenlandse markt werd de concurrentie voor de Vehicle Group intenser. In het buitenland was er sprake van enig herstel, vooral de Noord-Amerikaanse markt groeide sterk. In 2012 werden 98.800 voertuigen verkocht, 35% minder dan in 2011. De omzet bedroeg omgerekend 1,76 miljard euro, 18% minder dan in 2011. De nettowinst bedroeg 17,1 miljoen euro, 73% minder dan in 2011.

Noord-Amerika en Europa

CIMC ontwikkelde zich vooral goed op de Amerikaanse markt, momenteel de belangrijkste winstmaker in de voertuigdivisie. Dochterbedrijf Vanguard National Trailer Corporation realiseerde een aanzienlijke omzetgroei de afgelopen twee jaar en profiteerde daarmee van de gunstige ontwikkeling van de Noord-Amerikaanse trailermarkt. Na het dieptepunt in de trailermarkt in 2009 met 1.715 eenheden wist Vanguard in 2012 als nummer 6 met 10.396 eenheden terug te komen.

Met name de koeltrailers (ruim 1.000 eenheden) penetreren hier succesvol de markt.

In Europa heeft Burg-Silvergreen de derde generatie trailers afgerond en op de IAA 2012 in Hannover gepresenteerd. De Europese activiteiten zijn commercieel gezien nog in opbouw en nog niet winstgevend.

Business-strategie

De business-strategie van de CIMC Vehicle Group richt zich op de gehele waardeketen van productontwikkeling, productie, verkoop, service en klant-feedback. Deze strategische visie gaat uit van de nationale concurrentiekracht om hiermee vervolgens wereldwijd ‘first-class’ logistiek materieel en service aan te bieden. De ontwikkelde derde-generatie trailertechnologie wordt verder doorontwikkeld voor de diverse (regionale) vervoersdeelmarkten.

CIMC Vehicle Group heeft 22 productielocaties met een totale productiecapaciteit van meer dan 200.000 eenheden. Naast diverse productielocaties in China, heeft CIMC locaties in Australië, Thailand, Noord-Amerika en Europa en beschikt het wereldwijd over zo’n 400 servicecentra en verkooppunten.

Bron: http://finance.21cn.com/

Haldex bespaart verder kosten

Toeleverancier van rem- en veersystemen voor de truck- en trailerindustrie realiseerde in 2012 een omzet van (omgerekend) 0,46 (2011: 0,48) miljard euro en een operationele marge van 5,3% (2011: 5,8%). Haldex’ winst voor belastingen bedroeg daarmee 12,6 (1211: 25,8) miljoen euro. Haldex streeft naar een operationele marge van 7 procent en gaat na 2012 ook in 2013 verder kosten besparen. Haldex heeft productielocaties in Zweden (tevens hoofdkantoor), Duitsland, Hongarije, China, India, Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. Er zijn momenteel 2.200 werknemers werkzaam.

 

FleetRepair start totaalconcept voor truckschadeherstel 

FleetRepair is een concept gestart om wagenparkbeheerders alle zorgen rond truckschade uit handen te nemen. FleetRepair is een samenwerking tussen Haasdy Schademanagement en de FOCWA erkende truckschadeherstelbedrijven Dubbeldam Groep uit Zwijndrecht en Beukers Groep uit Westerhoven.

Directeur van FleetRepair is Armand van Haasteren, tevens directeur van Haasdy. Van Haasteren benadrukt dat FleetRepair naast het ontzorgen in het geval van truckschade ook actief is in het voorkomen van schade. “Klanten van FleetRepair kunnen kostenloos gebruikmaken van ons geavanceerde schademanagementsysteem, waarmee we de risico’s op schade per individuele klant inzichtelijk kunnen maken aan de hand van uitgebreide schaderapportages. Op basis van die cijfers adviseren we wagenparkbeheerders vervolgens heel gericht over de gebieden waar schades voorkomen of beperkt kunnen worden.”

Een jaar geleden startte MAX-Repair een vergelijkbaar schadeherstelnetwerk, waaraan de schadeherstelbedrijven Cosmo Trucks, Koops Furness Trucks, Loven Trucks en Truckland deelnemen. Ook MAX-Repairheeft één centraal aanspreekpunt en draagt vervolgens zorg voor de totale afhandeling van truckschades.

 

Stijging in registraties Euro VI-voertuigen

Er komt schot in de verkoop van Euro VI-vrachtwagens. In totaal zijn er in Nederland tot en met het eerste kwartaal van 2013 ruim 1.000 voertuigen geregistreerd. Dat maakt Agentschap NL bekend.

Halverwege 2012 lag het aantal registraties op gemiddeld 60 per maand; inmiddels zijn dat er ruim 200. Op dit moment leveren bijna alle truckmerken in Nederland Euro VI-vrachtwagens.

Euro VI-technologie is vanaf 31 december 2013 verplicht voor alle nieuwe zware bedrijfswagens. Het ministerie van Economische Zaken stelt een subsidie van 4.500 euro beschikbaar voor Euro VI-vrachtwagens en -bussen die uiterlijk op 30 december 2013 tenaam worden gesteld. Voor 2013 is nog ruim 30 miljoen subsidiegeld beschikbaar, genoeg voor ruim 6.000 voertuigen.

De verscherping van Euro V naar Euro VI heeft vooral betrekking op de uitstoot aan stikstofoxiden. Ook wordt behalve naar de totale massa aan uitgestote deeltjes ook gekeken naar het aantal uitgestoten deeltjes. Daarnaast is de testmethodiek aanzienlijk verzwaard.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply