Nieuws week 37

  • IAA 2012 met record aan wereldpremières
  • Nieuw bandenlabel officieel gelanceerd
  • Vertraging voor EU-systeem voor tolheffing
  • EU stelt noodremassistent verplicht

IAA 2012 met record aan wereldpremières
De 64e IAA Nutzfahrzeuge levert een nieuw record op: 354 wereldpremières, aldus VDA-president Matthias Wissmann. Dit is 30 procent meer dan in 2010. Ook is het aantal standhouders met 9 procent toegenomen en ligt nu op 1.904. Hiervan is 55 procent afkomstig uit het buitenland.

De lijst met buitenlandse deelnemers wordt aangevoerd door China (152), gevolgd door Turkije (135) en Italië (134). Voor het eerst zijn Pakistan en Vietnam vertegenwoordigd. Duitsland is met 857 standhouders vertegenwoordigd (+10 procent).

De toeleveranciers vormen met 1.000 deelnemers de sterkste groep. Dit benadrukt nog eens het belang van de toeleveranciers voor de toegevoegde-waarde-keten in de bedrijfswagenindustrie, aldus Wissman. Het beursoppervlak bedraagt dit jaar 260.000 m² (+11 procent). Alleen in het recordjaar 2008 lag dit met 275.000 m² hoger.

Officiële App voor de IAA Nutzfahrzeuge

De officiële IAA-App biedt navigatie, een plattegrond, een exposantenzoekfunctie en andere handige functies. De App is nu in de App Store of Google play gratis verkrijgbaar.

 

EU stelt noodremassistent verplicht
Met als doel de meest ernstige ongevallen met bedrijfsvoertuigen te verminderen en meer veiligheid op de Europese wegen te brengen wordt de regelgeving voor bedrijfswagens de komende jaren aangepast.

Vanaf 1 november 2013 is een noodrem-assistent voor alle nieuwe vrachtautomodellen van meer dan acht ton en een Lane Departure Warning voor alle nieuwe types vrachtwagens van meer dan 3,5 ton wettelijk verplicht. Gedurende de daarop volgende jaren worden de EU-regels verder uitgebreid.

Vanaf 2015 is het Lane Departure Warning zelfs verplicht voor alle nieuw geregistreerde voertuigen van meer dan 3,5 ton en de noodremassistent vanaf 2016 voor alle nieuwe types van vrachtwagens van meer dan 3,5 ton.

De Duitse ADAC laat in een video zien wat de gevolgen zijn als een lichte bedrijfswagen met 70 km/h op een stilstaande file duikt. Op de IAA in september is deze noodremassistent een belangrijk thema voor truck- en remsysteemfabrikanten, bijvoorbeeld de tweede generatie Active Brake Assist van Mercedes Benz.

 

Vertraging voor EU-systeem voor tolheffing
De komst van één systeem voor tolheffing in de Europese Unie is vertraagd. Veel EU-lidstaten hebben nog niet de nationale wetgeving daarvoor aangepast. Ook is er onvoldoende samenwerking tussen verschillende partijen om de zogeheten Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS) te realiseren.

Dat concludeert de Europese Commissie op basis van een gepubliceerd rapport hierover. Het was de bedoeling dat het systeem 8 oktober operationeel zou zijn voor zware vrachtwagens. Die deadline wordt niet gehaald, zo concludeert het dagelijks bestuur van de EU.

Sinds 1990 hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies. EETS moet alle systemen vervangen.

De Europese Commissie waarschuwde vrijdag ook. Het zal niet schromen een zogeheten inbreukprocedure te beginnen tegen lidstaten als zij het wettelijk raamwerk voor EETS niet in orde hebben.

Nieuw bandenlabel officieel gelanceerd
Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft bij VACO in Leiden officieel het Europese bandenlabel gelanceerd.

Het label geldt voor alle na 1 juli geproduceerde banden, van zowel personenauto’s, bedrijfsauto’s als vrachtwagens. Alle banden voor personenauto’s en lichte bedrijfsvoertuigen die na deze datum worden vervaardigd en die vanaf november 2012 in de EU worden verkocht, moeten worden voorzien van een sticker of een label. Er zijn ook wel uitzonderingen. Voor nieuwe banden voor vrachtauto’s, touringcars en bussen is een sticker of etiket niet verplicht, maar moet de bandeninformatie beschikbaar zijn op het verkooppunt of op internet of bij de factuur.

Bandenleveranciers als Goodyear/Dunlop , Michelin, en Continental gaan op hun website uitvoerig in op het bandenlabel. Controle en handhaving van het bandenlabel, dat op 1 november van kracht wordt, gebeurt door de Inspectie Leefmilieu en Transport.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply