Nieuws week 39

  • Trailernieuws
  • Trucknieuws in het kort
  • RDW stelt voertuigdata beschikbaar
  • Dailyfresh voert intermodaal concept door in Spanje
  • Gecombineerd vervoer tussen Triëste en Bettembourg

Trailernieuws

D-Tec wint Trailer Innovation Award voor Flexitrailer Traction
De Trailer Innovation Award 2013 is in de categorie ‘chassis’ gewonnen door D-Tec met de Flexitrailer Traction. Een deskundige vakjury koos de Traction vanwege de eenvoud, het lichte gewicht en de optimale gewichtsverdeling met een geladen 20ft container. De flexibele Traction is overigens ook geschikt voor 30ft en 40ft containers.
Volgens D-Tec productmanager Elbert Folmer is de Flexitrailer Traction een flexibele oplossing waarbij ook een 20ft container optimaal vervoerd kan worden. “Men kan de 20ft container gewoon achterop laden en heeft dan toch voldoende tractie op de trekas zonder de 20ft container te verschuiven.”
Vooral dankzij de toepassing van hoogsterkte staal weegt de Flexitrailer Traction in basisuitvoering circa 4,5 ton. “Dat is 1100 tot 1500 kilo lichter dan de huidige oplossingen. Daarmee kun je op jaarbasis 1.500 tot 2.000 liter diesel besparen”, aldus Folmer.

De andere prijswinnaars zijn:

Categorie Prijswinnaar Product
Body Kögel Hybride snelsluiting van schuifzeilen
Concept Lamberet Distributiekoeler met piek-certificaat
Components HBN-Technik (BPW-groep) Koolstofvezel-luchtveermodule ECO Vision
Environment Krone Oplegger met integrale recuperatietechniek
Safety Schmitz Cargobull Fleet4You: Full fleetservice
Smart trailer Haldex Europe Management-System Fleet+

Inmiddels al 12.000 Valx-assen op de weg

Het afgelopen jaar is Valx met de productie van assen gestart. Sindsdien zijn zo’n 12.000 assen verkocht. De trailerassen worden in Nederland gemonteerd, de onderdelen komen ‘uit de hele wereld’, aldus Mark Engelen vanValx op de IAA. ”Het streven is ambitieus: 5 procent marktaandeel in 2012, en 10 procent in 2014.”|

Bakker Bedrijfswagens en Renders Trailers gaan samenwerken
Bakker Bedrijfswagens en het Belgische Renders Trailers zijn een samenwerking aangegaan. Bakker gaat Rendersproducten, zoals schuifzeiltrailers, box opleggers, containerchassis en LZV combinaties promoten en verkopen. Dit naast de verkoopkanalen, die Renders al heeft in Nederland.
Binnen niet al te lange tijd wordt Bakker ook geïnstalleerd als servicepartner voor Renders. Met de vestigingen in Scherpenzeel, Barneveld, Nijkerk en Amersfoort heeft Bakker een goede geografische dekking om service en onderhoud aan te bieden voor reeds bestaande Renders klanten. Als onderdeel van de Bakker Groep vertegenwoordigt Bakker Bedrijfswagens merken als DAF, Fiat Professional en Iveco. Ook zijn ze dealer van Carrier en Zepro en hebben ze het importeurschap SOR.

 

Krone start Turkse trailerproductie

Trailerbouwer Krone gaat in oktober de productie van trailers in het Turkse Tire (West Anatolië) op zich nemen. Men wil starten met 50 trailers per week. Voor 2013 zijn dan 2.000 trailers gepland, vooral van het type Mega Lineren Profi Liner, die in Turkije en nabijgelegen landen worden afgezet. Het betreft hier een joint venture met de Turkse Doğuş Otomotiv, waarin Krone een belang van 51 procent heeft. Aanvankelijk wilde Krone de productie in het najaar van 2009 starten. Met een investering van 10 miljoen euro zou een jaarcapaciteit van 10.000 eenheden gerealiseerd worden. Er zou toen gestart worden met een jaarcapaciteit van 3.000 eenheden, maar als gevolg van de crisis stond dit project 3 jaar stil.

Samenwerking tussen Kögel en Chinese Weichai

Trailerbouwer Kögel kondigt aan samen te gaan werken met de Chinese Weichai Holding Group.
“De samenwerking met Weichai past in onze groeistrategie”, aldus Kögelbaas Ulrich Humbaur. “Kögel heeft al een prima reputatie in China en die kunnen we nog verder uitbouwen door Weichai.” Humbaur ondertekende een intentieverklaring samen met Tan Xugang, ceo van Weichai. Weichau is een aandrijflijnspecialist, maar heeft ook een meerderheidsbelang in China’s 5e truckbouwer ShaanxiHeavy Duty Motor.
Al eerder had Kögel voet op Chinese bodem gezet door samen te werken met Jinan Vehicles Refitting Factory, waar Kögel-producten in licentie werden gebouwd. Jinan Vehicles werd later overgenomen door CIMC.

Trucknieuws in het kort

VW stopt ontwikkeling nieuwe lijn bedrijfsauto’s
Hoewel Volkswagen al 500 miljoen euro had geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe reeks lichte en middelzware bedrijfswagens, het zogenaamde ‘bouwdoosproject Phevos’, heeft Leif Östling als nieuwe chef van VW Nutzfahrzeuge de stekker definitief uit dit project getrokken. Dit melden Duitse media.

Met het bouwdoos-principe zouden bedrijfswagens op basis van een gemeenschappelijk platform in meer dan twaalf verschillende varianten op de markt moeten komen, vergelijkbaar met de VW-personenwagens. ‘Phevos’ zou voor zowel Volkswagen, MAN als een Chinees bedrijfsautomerk modellen moeten gaan opleveren. De beoogde modellen zouden echter niet voldoende winstgevend zijn. Alleen al bij MAN werkten zo’n 350 man aan de ontwikkeling van het project. RDW biedt sinds 20 september voertuiggegevens van het Nederlandse voertuigpark aan als open data. Daarmee wil RDW marktpartijen de mogelijkheid geven om eigen, innovatieve producten en diensten te ontwikkelen op basis van deze gegevens. De bron van de voertuiggegevens is het kentekenregister, ofwel de Basisregistratie Voertuigen. Het initiatief sluit aan op Nederlands en Europees beleid om overheidsgegevens als open data beschikbaar te stellen. “Hiermee wil de RDW de ontwikkeling van innoverende diensten stimuleren”, verklaart Johan Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply