Nieuws week 41

  • Rotterdam krijgt een eigen ‘Cool Port’
  • Trucknieuws in het kort

Rotterdam krijgt een eigen ‘Cool Port’

Rotterdam krijgt een eigen haven voor opslag, overslag en vervoer van groente, fruit, vis en vlees. Verschillende bedrijven maakten dit 27 september bekend tijdens het Fresh Corridor congres ‘Verslogistiek in beweging’ in Rotterdam.
Er komen steeds meer goederen in koelcontainers Nederland binnen om de houdbaarheid van verse producten te verlengen. Dit vraagt om een nieuwe manier van opslag en (door)voer. Dankzij de nieuwe Cool Port blijven verse producten langer houdbaar en komen alle soorten transport bij elkaar: weg, spoor en water.
“Cool Port is een goed voorbeeld van samenwerking tussen de topsectoren Tuinbouw, Agrofood en Logistiek”, aldus minister Verhagen. “De Agrologistiek draagt bij aan de versterking van de concurrentiepositie van de Nederlandse agrosector en aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen zoals voedselverspilling.”
Het havenbedrijf Rotterdam, transportbedrijf Kloosterboer en Europe Container Terminals slaan de handen ineen om de nieuwe haven te realiseren. Met de nieuwe terminal versterkt de positie van Rotterdam als haven voor koel- en vriesproducten. Cool Port Rotterdam moet eind 2014 klaar zijn.

Bron: Ministerie van EL&I

Trucknieuws in het kort

DAF Trucks Engeland levert trucks inclusief bakopbouw
De modellen van DAF LF en CF die in de Leyland-fabriek in Lancashire (UK) worden geassembleerd, kunnen af-fabriek geleverd worden inclusief een fabrieksmatige bakopbouw. Om dit te realiseren is nauw samengewerkt met de collega’s van DAF-Eindhoven.
Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding was het opzetten van een voertuigspecificatie- en registratiesysteem. Hiermee wordt voldaan aan de nieuwe Europese typegoedkeuringen (WVTA) die vanaf 29 oktober 2012 gelden voor complete voertuigen (enkel fase) en incomplete voertuigen (chassis-cabines), bestemd voor latere bakopbouw bij carrosseriebouwers.
Het is de basis voor het Certificate of Conformity (COC) dat in alle exportlanden binnen de EU moet kunnen worden overlegd.

Volvo komt met noodremfunctie
Vanaf november 2015 worden noodremsystemen voor nieuwe trucks een wettelijke verplichting. Volvo Trucks introduceert nu Forward Collision Warning: een waarschuwingssysteem voor botsingen met noodremfunctie. Het is een geavanceerd remsysteem dat een voortijdige waarschuwing voor botsingen geeft en het voertuig bij geen reactie tot stilstand brengt om zware ongevallen door onoplettendheid te voorkomen.

Daimler beperkt bedrijfswagenproductie
Daimler gaat de productie op verschillende locaties verlagen vanwege de afnemende vraag in Europa. In de fabrieken in Wörth (trucks), Mannheim (motoren), Gaggenau (transmissies) en Ludwigsfelde (Sprinter, Vario) worden productiestops doorgevoerd. Over de locatie in Kassel (assen) is nog niets bekend. De fabrieken in Wörthen Gaggenau worden in oktober gedurende vijf dagen stilgelegd. In Ludwigsfelde worden de banden zeven dagen stilgelegd. De productie in Mannheim werd vorige week al 2 dagen stilgelegd.

Volvo onthult ambitieuze strategie
Volvo Group heeft een nieuwe strategie bekendgemaakt voor de periode 2013-2015 met ingrijpende initiatieven zoals een nieuwe range voor opkomende landen. Volvo wil naar 3% meer bruto bedrijfswinst per regio en 10% lagere verkoopkosten. De ontwikkelingskosten blijven beperkt tot zo’n 1,34 miljard euro. De productie van dochter Nissan Diesel in Japan wordt geherstructureerd en de kosten moeten hier met 10% omlaag. Verder zullen de verschillende merken van de groep Eicher, Mack, Renault, UD (Nissan Diesel) en Volvo nog meer samenwerken. De omzet moet in Azië met 50% stijgen en in Afrika met 25% met een nieuwe range zware trucks speciaal voor de opkomende economieën. In India en Thailand zijn de voorbereidingen al gestart en ook in Brazilië gaat men hierop over. De trucks worden ook in China geproduceerd voor de lokale markt, in de joint venture die Volvo heeft met DND, de joint venture met Nissan Diesel en Dong Feng Motor. Hiermee komt Volvo tot dezelfde conclusie als Daimler (met BharatBenz in India) dat men in ontwikkelde en opkomende landen om andere voertuigconcepten vraagt. Dat betekent dat voertuigen wat betreft prijs en prestaties aangepast zijn aan de lokale condities en praktijken. In de regel zal men daarbij gebruik maken van lokale technologie en leveranciers.

Expertise van MAN-dealer beschikbaar voor zelf reparerende fleetowners
MAN stelt voortaan de expertise van zijn dealers in het compleet serviceprogramma MAN FleetCare beschikbaar aan klanten. Hiermee krijgen de zelf reparerende fleetowners de kennis, de deskundigheid en de logistieke voordelen van de MAN-dealer.
Uit efficiencyoverwegingen kiezen fleetowners er vaak voor om hun rollend materieel zelf te onderhouden. Zij missen echter de link met de dealerorganisatie en daarmee belangrijke kennis om hun voertuigen optimaal te onderhouden. Voor specifiek onderhoud moeten deze relaties daarom alsnog naar de dealer, terwijl dat niet in hun organisatie past. Met MAN FleetCare speelt de MAN-organisatie daar nu op in. Voor zo efficiënt mogelijke service aan trucks is snelle levering van onderdelen eveneens noodzakelijk. Ook daarin voorziet MAN FleetCare. De zelf reparerende fleetowner kan gebruikmaken van de onderdelenlogistiek van de MAN- organisatie. Daarmee worden de onderdelen nog dezelfde of uiterlijk de volgende dag bezorgd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply