Nieuws week 38

  • Trailernieuws
  • Trucknieuws in het kort
  • Britse heffing voor buitenlandse trucks in aantocht

Trailernieuws             

MAN en Krone stellen aerodynamisch prototype voor
MAN en Krone stellen op de IAA op 19 september een aerodynamisch prototype voor. De eerste beelden geven aan dat het gaat om een vinvormige oplegger. Het is de Krone Aeroliner, die gekoppeld wordt aan een MAN Concept S trekker. De trekker is een nog verder ontwikkelde versie van het exemplaar dat op de IAA 2011 aan het publiek werd getoond. Deze combinatie heeft een Cx-waarde van 0,3 en zou een vermindering van het brandstofverbruik tot 25 % opleveren.

Samro gebruikt arbeidstijdverkorting om voorraden terug te brengen
Kopers van trailers hebben meer tijd nodig om hun orders te financieren. Daardoor lopen de voorraden bij trailerbouwer Samro uit het Franse Vendée op. Samro heeft een arbeidsverkorting aangekondigd van twee dagen per week tot 26 november voor 240 van de 390 werknemers. Het betreft vooral productiemedewerkers.
Over een maand wordt de situatie opnieuw geëvalueerd, meldt Willy Renou, personeeldsdirecteur. Het ligt niet aan de ordeportefeuille of aan annuleringen, maar meer aan de snelheid waarmee klanten hun chassis op komen halen en dit raakt dan ook de financiële kant van het bedrijf.
Samro is herstellende van een ‘curatele’ in 2010 en heeft een plan om door te gaan tot 2020. Wel zijn zij op zoek naar investeerders, maar eind dit jaar denkt men hier tot een afronding te komen. Samro denkt dit boekjaar (dat tot april 2013 loopt) een omzet van 60 – 65 miljoen Euro te realiseren.

Kopiëren van de Chinezen
Dat Chinezen Westerse producten kopiëren is geen nieuws. Maar nu gebeurt het omgekeerde ook. Schmitz Cargobull heeft een trailer gekocht bij de grootste trailerfabrikant, CIMC. Deze trailer met een kleine 14 meter lengte en een eigengewicht van zo’n 7,5 ton, is vanwege de hogere belasting duidelijk zwaarder dan wat op Europese wegen gangbaar is. De CIMC-trailer staat in het Road Validation Centrum van Schmitz in Altenberge en staat op het punt om ‘gesloopt’ te worden. Met de Road Simulator wordt met 6 weken testen een afstand van 1,2 miljoen km afgelegd, de doorsnee-levensduur van zo’n voertuig.
Schmitz wil binnenkort de Chinese markt betreden en daarvoor moeten zij de trailertechnologie aanpassen aan de harde Chinese vervoerspraktijk. Doorgaans worden trailers in China – al dan niet legaal – met zo’n 50, 60 ton of meer beladen en zijn daarom extra versterkt. Voor het betreden van de Chinese markt is Schmitz Cargobull onlangs een joint venture met het Chinese FAW (First Automotive Works) aangegaan. In 2014 worden de eerste trailers lokaal gebouwd. Drie jaar later moeten dan 30.000 stuks uit de fabriek in Wuang rollen. Importen vanuit het goedkope productieland China naar Duitsland zijn niet voorzien. “De logistiek is te duur”, aldus topman Schümer.
Schmitz heeft grote fluctuatie in de productie gezien. Drie jaar geleden viel de productie in de drie productiefaciliteiten in Altenberge, Gotha en Vreden terug van 41.000 naar zo’n 13.000 eenheden. Maar binnen een jaar steeg dit weer naar 36.000 en het afgelopen boekjaar zelfs naar 43.000 stuks. Om dergelijke fluctuaties in de vraag te kunnen volgen, zijn extreem flexibele afspraken met vakbonden en werknemers nodig. Bedrijfseconomisch gezien capaciteit en vraag op elkaar afstemmen en dan ook geen know how verliezen. Weliswaar is 75 procent materiaalkosten, maar dit stoot op grenzen en daarom zoekt Schmitz nieuwe afzetmarkten.

Trucknieuws in het kort

Geen plannen voor fusie MAN en Scania
MAN en Scania, beide met een meerderheidsbelang van Volkswagen AG, gaan niet fuseren. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens Leif Oestling, voorheen Scania topman en nu hoofd van de VW-bedrijfswagendivisie, gaat het niet om integratie van de bedrijven, maar om intelligente coördinatie.
Traditioneel hebben Scania en MAN verschillende type klanten en dat betekent dat beide onafhankelijk moeten kunnen blijven concurreren, aldus Oestling. Er bestaan dus geen plannen voor een uniform truckmodel voor beide bedrijven, waarbij twee merken op een hoop gegooid zijn. Men streeft ondanks de zwakker wordende economie naar een jaarlijkse groei van 4-5 procent, conform de truckbranche, vooral in opkomende markten als China en India.

MAN verlaagt productie
MAN wil voorlopig minder vrachtwagens bouwen. Eerder werd een verlaging van het productietempo in het Oostenrijkse Steyr voor de lichte en middelzware trucks en de cabines aangekondigd.
“Wij zullen onze productie aan de vraag aanpassen. Maar het betreft geen dramatische inbreuk zoals in 2009”, meldt de nieuwe chef van MAN-Bedrijfswagens Anders Nielsen.

Geen avontuur in de US-markt
In de komende jaren wil de MAN-, Scania-, VW-bedrijfswagengroep de uitdaging aangaan met nummer 1, Daimler. Echter, ze willen wegblijven van de Amerikaanse markt waar de Stuttgarters succes hebben met Freightliner. Deze markt is erg cyclisch. Bovendien zijn de producten en regelgeving verschillend, waardoor er weinig synergie is met de andere markten, aldus Nielsen. Ook wil men daar geen overnames doen. Er gingen geruchten dat VW geïnteresseerd was in Navistar.

Britse heffing voor buitenlandse trucks in aantocht
De invoering van een Britse heffing voor buitenlandse vrachtwagens komt nu heel dichtbij. Patrick McLoughlin, de nieuwe Britse staatssecretaris van transport, heeft gezegd Britse wegtransporteurs ‘een hoognodige injectie in de arm’ te zullen geven. Een wet die de nieuwe heffing regelt, wordt volgende maand gepubliceerd.

De Britten willen de heffing zo snel mogelijk invoeren. In elk geval nog voor de eerstvolgende parlementsverkiezingen, die in mei 2015 worden gehouden.
Buitenlandse vrachtwagens van meer dan 12 ton moeten volgens de plannen 10 Britse pond (12,40 euro) per dag betalen om op de Britse wegen te mogen rijden. Het weektarief zou £ 50,- (zo’n € 62,-) worden, het maandtarief £ 100,- (€ 124,-). Een jaar trucken in Groot-Brittannië zou £ 1.000,- (€ 1.238,-) gaan kosten.

Met de maatregel zeggen de Britten een ‘level playing field’ te willen creëren. Voor Britse vrachtwagens die op het Europese vasteland rijden, moeten altijd al allerlei toeslagen worden betaald, stellen ze. Directeur Geoff Dunning van de Road Haulage Association sprak dan ook van een ‘gelukkige dag voor het Britse wegvervoer’. Dit is waar we jarenlang voor gestreden hebben, aldus de belangenbehartiger van Britse wegvervoerders.
Overigens moeten Britse wegvervoerders de Britse heffing zelf ook gaan betalen, maar zij krijgen het geld terug via een verlaging van een andere belasting.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie