Dode hoek sticker verplicht in Frankrijk. Bestel ze snel bij de werkplaatsen van European Trailer CareDode hoek stickers vanaf 1 januari 2021 verplicht in Frankrijk

Vanaf 1 januari moeten trucks, autobussen en getrokken materiaal boven de 3,5 ton verplicht dode hoek stickers voeren in Frankrijk. Hoewel de IRU protest heeft aangetekend tegen deze eenzijdig afgekondigde maatregel is toch goed om alvast voorbereid te zijn.

De IRU heeft de Europese Unie opgeroepen om in te grijpen tegen de Franse maatregel maar gezien de tijd en met het kerstreces in Europa voor de deur is daar weinig concreet van te verwachten. Waarschijnlijk gaat de Franse maatregel dan ook gewoon in per 1 januari. Hier volgen de regels zoals die nu zijn aangekondigd door Frankrijk:

Bakwagens en trekkers

De verplichte stickers op bakwagens en trekkers moet op de rechtse achterkant worden aangebracht tussen 0,9 en 1,5 m vanaf het wegdek. Verder moeten er aan weerszijden op de cabine stickers worden aangebracht op de zelfde hoogte. De sticker mag niet verder dan een meter vanaf de voorzijde worden aangebracht.

Getrokken materiaal

Op aanhangwagens en opleggers moeten de stickers achterop, net als bij de bakwagens worden aangebracht. Daarnaast moeten ze op de beide zijkanten worden geplakt op de eerste meter vanaf de voorzijde. Ook hier geldt, net als overal dat de hoogte tussen de 0,9 en 1,5 m moet zijn. Voor opleggers geldt dat de plaats van de sticker in de de eerste meter achter de kingpin moet zijn.

Uitzonderingen

Voor zover nu bekend is geldt de verplichting alleen in stedelijke gebieden maar het is onduidelijk of bijvoorbeeld de periferique rond Parijs daar onder valt. Verder gelden er uitzonderingen voor voertuigen waarbij het technisch onmogelijk is om aan de voorschriften te voldoen. De hoogte mag dan afwijken tot aan 210 cm boven het wegdek. Voor containerchassis, autotransporters, tankwagens, platte trailers en bijvoorbeeld voertuigen met een afzetsysteem waarbij het onmogelijk is om de achterste markering aan te brengen mag de achterste markering worden aangebracht op een andere positie.

Stickers nodig?
Bestel ze snel via één van de werkplaatsen van European TrailerCare